WPIS 11 – 24.06.2020r.
Gry plenerowe, bezpieczne wakacje, wpływ alkoholu na organizm sportowca
WPIS 10 – 15.06.2020r.
WPIS 9 – 21.05.2020r.
WPIS 8 – 15.05.2020r.
Nordic walking i lekkoatletyka
WPIS 7 – 14.05.2020r.,
WPIS 6 – 05.05.2020r.
WPIS 5 – 23.04.2020r.
WPIS 4 – 16.o4.2020r.
Drodzy uczniowie 🙂
Witamy Was w nowym tygodniu po świętach. Dużo czasu spędziliście siedząc, dlatego w trosce o zdrowy kręgosłup (ćwiczenia na zdrowy kręgosłup-korekta wad postawy) kliknij w poniższy link i ćwicz, najlepiej każdego dnia.
https://www.youtube.com/watch?v=SMkccyjsPDQ&feature=youtu.be
W dalszej części przygotowaliśmy dla Was ciekawostki sportowe, quiz
oraz sportową krzyżówkę.
Sport odgrywa bardzo ważna rolę w życiu zarówno dorosłego człowieka jak i dziecka. Zatem, czego jeszcze nie wiesz o sporcie?
Pływanie
- Pływalnia olimpijska, na której rozgrywane są zawody, ma wymiary 50x25m, głębokość min. 2 m, posiada 10 torów (każdy o szerokości 2,5 m).
- Pierwszy oficjalny konkurs pływacki zorganizowano w Japonii w 35 r. p.n.e.
- Pływanie jest w programie igrzysk olimpijskich od samego początku. Od igrzysk w 1908 r. zaczęto organizować zawody w krytych pływalniach.
- W 1796 r. powstał pierwszy klub pływacki Upsala Simsällskap w Uppsala w Szwecji. Klub istnieje do dnia dzisiejszego i szczyci się tytułem najstarszego klubu na świecie.
Taniec
- Rekord Guinnessa w ilości par tańczących poloneza należał do LO im. C. K. Norwida w Kielcach. Liceum utraciło rekord za sprawą mieszkańców Zamościa, którzy 3 maja 2013 r. na Rynku Wielkim zgromadzili aż 209 par.
- Elementy tańca występują w niektórych dyscyplinach sportu jak: łyżwiarstwo figurowe, pływanie synchroniczne i gimnastyka artystyczna.
- Najstarsze malowidło uwieczniające taniec pochodzi z jaskini w Indiach. Ma ponad 9 tysięcy lat. W starożytności taniec był nie tylko rozrywką, ale również ważnym elementem w ceremoniach religijnych
- W tradycyjnym flamenco zawodowi tancerze mają zazwyczaj ponad 30 lat, a młodych ludzi nie uważa się za odpowiednio dojrzałych, aby swym tańcem oddać “duende” (duszę) flamenco. Odróżnia to flamenco od innych tańców, w których zawodowi tancerze są młodzi, wykorzystując szczyt sprawności fizycznej przypadający zazwyczaj na lata 20-25.
Koszykówka
- Początkowo obręcz kosza w koszykówce miała dno i zatrzymywała piłkę, po zdobytych punktach sędzia używał drabiny, by sięgnąć po piłkę.
- Pierwszy w historii mecz koszykówki rozegrano 20 stycznia 1892 r.
- Polska koszykarka Małgorzata Dydek, była prawdopodobnie najwyższą profesjonalną koszykarką na świecie. Jej wzrost podawany w mediach wahał się od 213 do 218 cm.
- Najwyższym zawodnikiem w koszykówce jest Chińczyk Sung Ming Ming, zawodnik Beijing Ducks. Ma 236 cm wzrostu i waży 168 kg. Jest siódmym co do wielkości człowiekiem na świecie.
- Twórcą koszykówki był kanadyjski lekarz i nauczyciel wychowania fizycznego James Naismith.
- Początkowo do gry w koszykówkę używano piłki do piłki nożnej. Dopiero w 1929 r. opracowano piłkę specjalnie do koszykówki.
Ciężary
- Na pierwszych Igrzyskach Olimpijskich w Atenach (1896) i St. Louis (1904) podnoszenie ciężarów przeprowadzono w dwóch kategoriach: podnoszenie jedną i obiema rękami. Atleci podnosili ciężar albo jedną ręką (do wyboru, prawą lub lewą) albo obiema. Natomiast kategorie wagowe nie istniały.
- Pierwszym nowożytnym mistrzem olimpijskim w podnoszeniu ciężarów w podrzucie jednorącz był Brytyjczyk Launceston Elliot, który uzyskał wynik 71 kg. W podrzucie oburącz triumfował Viggo Jensen (111,5 kg).
- W roku 2000 po raz pierwszy w podnoszeniu ciężarów startują kobiety. Międzynarodowy Komitet Olimpijski (MKOL) zgadzając się na to dał limit maksymalnie piętnastu kategorii wagowych łącznie dla mężczyzn (56, 62, 69, 77, 85, 94, 105 i +105 kg) i kobiet (48, 53, 58, 63, 69, 75 i +75 kg)
- Najwybitniejszym polskim ciężarowcem jest Waldemar Baszanowski, który dwukrotnie zdobywał złoto medal olimpijski (Tokio 1964 i Meksyk 1968 – waga lekka). Pięć razy wygrywał mistrzostwo świata, sześć razy mistrzostwo Europy, Waldemar Baszanowski został uznany trzecim sztangistą wszechczasów
Szachy
- Najdłuższa gra w szachy może zająć nawet 5949 ruchów, podczas jednego meczu.
Tenis
- W 1984 roku podczas meczu tenisowego kobiet trwała najdłuższa wymiana w historii tenisa. Czas jakim mogły się poszczycić tenisistki to 29 minut.
Lekkoatletyka
- Ostatni medal Olimpijski był w pełni stworzony ze złota w 1912 roku. Dzisiejsze złote medale olimpijskie stworzone są z 93% srebra, 6% miedzi zaledwie 1% złota. Za zwycięstwo otrzymuje się medal nie złoty, a pozłacany.
- Najwięcej złotych medali trafia do Kenijczyków w biegu na 800 metrów. Jest ich niecałe 5 milionów.
- Filipiny, wzięły udział w 20 igrzyskach olimpijskich jednak, na ani jednych nie zdobyły one złotego medalu.
- Anna, córka Królowej Elżbiety nie musiała przechodzić na igrzyskach w 1976r. weryfikacji płci, ponieważ pochodziła z rodziny królewskiej.
- Na pierwszych igrzyskach olimpijskich, zwycięzcy nagradzani byli srebrnymi medalami, a nie złotymi.
- Czy wiesz, że Chińczycy zdobyli pierwszy medal olimpijski w 1984 roku, a w 2008 raku zdobyli oni aż 100 medali?
- Od 1969 roku, rekord skoku w dal mężczyzn zmienił się tylko jeden raz. Zatem, jak widać bardzo trudno jest osiągnąć olimpijski wynik skoku w dal.
- Grecja to jedyne państwo, które we wszystkich igrzyskach korzystało z własnej flagi.
Golf
- Przeciętna piłka do golfa ma ok. 336 wgnieceń. Początkowo piłeczki golfowe wykonywane były z piór pozszywanych kawałkami skóry, tak było do 1848 roku. W późniejszym etapie zainwestowano w piłeczki z plastiku, lecz aby poprawić ich aerodynamikę wykuto w nich mikro wgłębienia.
Już 15300 lat temu w jaskini Lascaux można znaleźć malowidła, które dowodzą, że już wtedy ludzie uwielbiali męczyć się dla przyjemności.
Link do testu online :
https://test.4free.pl/test/412450/30128
Krzyżówki sportowe
Nauczyciele wychowania fizycznego
WPIS 3
PRACA DOMOWA
proszę zapoznać się z informacjami zawartymi w tekście. Na końcu znajdują się informacje dotyczące samodzielnej pracy na ocenę.
Najważniejsze informacje na etykietach produktów (poza kaloriami)
Wybór naprawdę zdrowej żywności to więcej niż tylko liczenie kalorii.
Poznaj całą prawdę na temat opisów na etykietach.
Źródło: shape.com
Sięgając po produkty spożywcze, w pierwszej kolejności rejestrujemy zwykle ilość kalorii opisaną na etykiecie. To dobrze – pilnowanie sumy kalorii, którą konsumujemy i wiedza, jaki ładunek kaloryczny ma dana potrawa może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jednak ilość kalorii to nie wszystko, co powinniśmy wiedzieć. Kaloryczność potrawy nie powie nam, jak wpływa ona na poziom cukru we krwi, jak długo będziemy się po niej czuli się syci, czy też jak wiele wartościowych składników zawiera. Co więcej, podawana ilość kalorii nie zawsze jest prawidłowa – w rzeczywistości wartość energetyczna może się różnić nawet o 25% od zapisu na etykiecie. Sprawdzajmy więc w sklepie także inne istotne informacje na etykietach.
Wielkość porcji
Wielkość pojedynczej porcji daje nam punkt odniesienia, poprzez który możemy oceniać pozostałe podawane informacje. Wyobraź sobie, że patrzysz na opakowanie muesli, które zawiera według opisu około 200 kalorii na porcję. W sam raz na śniadanie, prawda? Sprawdzamy więc wielkość porcji. Jeżeli nie ma możliwości, żebyśmy jednorazowo zjedli jedynie 1/3 szklanki (taka jest podana na naszej etykiecie wielkość porcji), wtedy z tych 200 kalorii robi się rzeczywista porcja wielkości 300 lub 400 kcal. Znając wielkość porcji możemy również uniknąć przesady przy nakładaniu na talerz.
Ilość porcji
Kolejna kluczowa liczba dotycząca porcji: liczba w opakowaniu. Często opakowania, które wyglądają, jakby zawierały jedną porcję, w rzeczywistości mają ich więcej – na przykład półlitrowa butelka napoju, która pozornie wygląda na pojedynczą porcję, może zawierać dwie. Znając tę liczbę możemy właściwie kontrolować kaloryczność posiłku.
Białko
Dzienna wartość procentowa dla makroelementów, takich jak białka, jest oparta na codziennej diecie zawierającej 2000 kalorii. Ponieważ nasze spożycie kalorii może być inne, lepiej jest sprawdzić liczbę gram. Dietetycy sportowi zalecają dla aktywnych kobiet w wieku od 20-50 lat dietę zawierającą około 60-80 gramów białka dziennie, w tym 5-15 gramów na śniadanie (możesz potrzebować więcej, jeżeli rano podejmujesz aktywność fizyczną), 15-30 gramów w porze obiadu i kolacji oraz 5-12 gramów na przekąski.
Tłuszcze
Następnie sprawdźmy tłuszcze. Nie unikajmy tłuszczów za wszelką cenę, część z nich jest bardzo potrzebna naszemu organizmowi. Pomagają na przykład wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jednak zdrowa, bardzo aktywna kobieta nie potrzebuje ich więcej niż 40-60 gramów dziennie. Radzimy nie przekraczać w posiłkach granicy wynoszącej 15 gramów tłuszczów, plus dodatkowe 10 gramów na przekąski.
Pamiętajmy jednak, że w przypadku tłuszczów nie tylko liczba gram jest istotna. Musimy także starannie wybierać rodzaj tłuszczów. Nie jemy żadnej żywności zawierającej tłuszcze trans, oraz zjadamy co najwyżej 6 gramów tłuszczów nasyconych dziennie.
Węglowodany i błonnik
Kiedy sprawdzimy już białko i tłuszcze, ostatnim makroelementem do sprawdzenia zostają węglowodany. W poradach dotyczących odżywiania znajdziemy wskazaną dla nas łączną ilość węglowodanów, a także ile z nich powinno pochodzić z błonnika, a ile z cukru. Bardziej niż łączna ilość powinno interesować nas pochodzenie węglowodanów. Nasz organizm potrzebuje węglowodanów, aby spalić tłuszcz. Starajmy się jednak, by pochodziły one w znacznej części z błonnika. Naszym celem powinny być przynajmniej dwa gramy błonnika na każde 100 kalorii.
Ukryte cukry
Obecnie na etykiecie znajdziemy jedynie informacje o łącznej zawartości cukrów w produkcie – nie wiemy, ile z tego zostało sztucznie dodane przez producenta żywności. Ale przy odrobinie chęci możemy oszacować, czy danie zostało sztucznie naładowane cukrem – składnikiem, który ma ścisły związek z otyłością, chorobami serca i cukrzycą. Na etykiecie takich produktów prawdopodobnie znajdziemy składniki o nazwie kończącej się na „oza” – glukoza, fruktoza i dekstroza.
Składniki
Nie wszystkie znajdujące się na etykietach składniki, których nazwy brzmią dla nas obco są groźne dla naszego zdrowia. Ale ogólna zasada jest taka: wybierajmy produkty z krótszą listą składników, aby zjadać dania mniej przetworzone. I pamiętajmy, że składniki na opakowaniu powinny być wyszczególnione zgodnie z ich udziału w produkcie, więc pierwszy wymieniony jest zazwyczaj podstawowym składnikiem, natomiast składniki pod koniec listy mają mniejsze znaczenie.
Obejrzyj film o wpływie cukru na nasz organizm. Tytuł filmu „ Cały ten cukier”.
Link poniżej
https://www.youtube.com/results?search_query=ca%C5%82y+ten+cukier
Zadanie domowe na ocenę:
Na podstawie własnej wiedzy i informacji przekazanych Wam powyżej, ułóż własny jadłospis na jeden dzień. Uwzględnij:
*zapotrzebowanie kaloryczne na cały dzień
(chłopcy 2200 – 3200kalorii, dziewczęta 1800-2400 kalorii).
*5 posiłków w ciągu dnia
*aktywność fizyczną
Tytuł e-maila powinien zawierać:
*imię i nazwisko ucznia
*klasę
* nazwisko nauczyciela uczącego wf : P.Szubska, P.Kisielewska, P. Gwis, P.Buczkowski
Prace należy przysłać e-mailem na adres wfkatszub@wp.pl
Termin odesłania prac 01.04.2020
Ze sportowym pozdrowieniem nauczyciele wychowania fizycznego
WPIS 2
Do wszystkich uczniów!
Dzień dobry, w związku z zawieszeniem zajęć dydaktycznych zachęcamy do samodzielnej pracy w domu również z wychowania fizycznego.
Zadania do realizacji:
zapoznaj się z rodzajami treningów:
- trening cardio,
- trening interwałowy( HIIT),
- trening ABS
W trosce o swoje zdrowie i kondycję fizyczną wykonaj 10 ulubionych ćwiczeń angażujących mięśnie ramion, mm. nóg, mm. brzucha, mm. grzbietu.
-
Przypominamy ćwiczenia m. brzucha załącznik (Brzuch)
-
Ćwiczenia w plenerze wf2
-
Rozciaganie_ciala
-
Przepisy gry w koszykówkę
Nauczyciele wychowania fizycznego
WPIS 1
Drodzy uczniowie,
Po uzgodnieniu z nauczycielami wychowania fizycznego zostało utworzone specjalnie dla was konto e‑mail (wfkatszub@wp.pl), gdzie możecie wysyłać referaty z wychowania fizycznego dla uzyskania dodatkowej oceny z tego przedmiotu.
Wytyczne do pracy:
– Praca musi być minimum na dwie strony tekstu
– mile widziane obrazki, które wzbogacą tekst
– prace w PDF powinny być opatrzone imieniem i nazwiskiem oraz klasą ucznia oraz do którego nauczyciela wychowania fizycznego są wysłane.
Poniżej zamieszczamy tematy prac (wychowanie fizyczne i zdrowotne)
1. Zmagania sportowe w starożytności a sport współczesny.
2. Wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka.
3. Czy sport jest formą hartowania ciała i ducha?
4. Związek diety z wysiłkiem fizycznym.
5. Sport wyczynowy a sport amatorski. Który jest zdrowszy?
6. Sporty ekstremalne –przekraczanie barier swojego organizmu.
7. Rekreacja ruchowa to sport dla wszystkich.
8. Czy wysiłek fizyczny wzmacnia odporność?
10 Czy sport może być sposobem na walkę z chorobami?
11 Aktywność fizyczna sposobem na nudę .
12 Własny referat na temat związany ze sportem i jego wpływem na zdrowie człowieka.
Czekamy na wasze referaty
Nauczyciele wychowania fizycznego